Csoma Botond, liderul deputaților UDMR, a intrat în legătură directă prin telefon cu Denise Rifai. El a vorbit despre banii din PNRR, spunând că este o problemă mai importantă decât cea a RAPPS-ului. El susține că ar trebui ca ministrul Finanțelor să vină și să aducă lămuriri asupra situației banilor din PNRR.
„Foarte multe unități administrative teritoriale au probleme pentru că nu au primit finanțările din PNRR, companii au executat lucrări din PNRR și nu și-au primit banii. Sunt foarte multe companii în pragul falimentului. Raportat, această problemă la RAPPS, totuși RAPPS mi se pare o problemă minoră.
ÎN PNRR avem miliarde de euro, nu milioane, ce facem cu acei bani care deja sosiseră în România. În PNRR noi am accesat deja fonduri care deja sunt în România: unde sunt acești bani, unde au dispărut? Nu vorbesc de banii pe care nu i-am accesat, poate au astupat niște găuri cu acești bani din PNRR.
Ar trebui ministrul Finanțelor să vină să ne explice unde sunt banii din PNRR, acei bani care deja sunt în România. Cert este că foarte multe companii care au executat lucrări pentru unități administrative teritoriale contractate în baza PNRR nu și-au primit banii, bani care au sosit deja în România. Asta este o problemă mult mai importantă, după părerea mea, decât situația RAPPS-ului”, a spus Csoma Botond.
În discuție a intervenit și Sabin Sărmaș, care a expus problema de la metroul din Cluj, unde, de asemenea s-au pierdut bani din PNRR.
„Metroul de la Cluj, metrou la care s-au pierdut banii din PNRR, peste 300 de milioane, pentru că primăria a fost incompetentă, bașca nici nu a avut puterea să recunoscă, au fost niște erori de procedură. Acolo banii din PNRR s-au pierdut, Comisia a spus: nu-i mai dăm, și cu toate astea, plăți de 200 de milioane de euro s-au făcut.
La Cluj suntem puși într-un proiect nesustenabil, făcut doar dintr-o dorință de grandomanie, fără să consulte nimeni pe nimeni, suntem aruncați într-un proiect pe care l-am început cu un contract semnat, pe care trebuie să-l onoreze ambele părți, probabil cu un șantier în mijlocul orașului și cu niște gropi care vor paraliza orașul și cu niște bani pe care nu știu de unde o să îi recuperăm de la bugetul de stat, că ăia merg pe deficit. Plățile s-au făcut, eu înțeleg de ce PSD-ul a făcut asta nu putea într-un moment de campanie electorală să spună stop finanțării la metrou.”, a spus și Sabin Sărmaș.
CITEȘTE ȘI:
Dan Tănasă: Și PNL, și PSD mimează că ar fi în opoziție/Alexandru Cordoș: Hoțul strigă boțul
Vezi emisiunea integral, mai jos: